6.3.11

Το μεταβατικό στάδιο θέλει αξιοπρέπεια

Δεν έχω μπει ακόμα στην επόμενη φάση της ζωής μου. Βρίσκομαι σε αυτό που λένε μεταβατικό στάδιο και μάλιστα μπορώ να πω ότι μέχρι σήμερα πίστευα ότι θα με οδηγήσει και πάλι προς τα πίσω... Τελικά όμως έκανα λάθος! Όταν κάτι τελειώσει, πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι άλλο. Δεν  μπορείς να χορτάσεις μαζεύοντας τα ψύχουλα από το τραπέζι... Δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος ζώντας με αναμνήσεις ή με κατάλοιπα του χθες!

Σίγουρα είναι δύσκολο. Το ξέρω, το ζω... Αλλά οφείλουμε στον εαυτό μας να του προσφέρουμε όλα αυτά που δεν δίνουν οι άλλοι. Η αξιοπρέπεια στη ζωή μας είναι κάτι που εμείς θα βάλουμε. Ο σεβασμός στην προσωπικότητά, τα θέλω και τις ανάγκες μας είναι κάτι που εμείς θα απαιτήσουμε και πρώτα απ'ολους από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Το να ξεφτιλιστούμε και να πέσουμε στα πατώματα για κάποιον ή για κάτι έχει νόημα μόνο αν το αντικείμενο του πόθου έχει αποδείξει ότι το αξίζει. Αν ξέρουμε ότι μια δουλειά είναι για μας η ιδανική τότε αξίζει να αφοσιωθούμε και να δουλέψουμε όσο πιο σκληρά μπορούμε. Το ίδιο και με τους ανθρώπους είτε πρόκειται για φίλους είτε πρόκειται για εραστές.

Κακά τα ψέματα όλοι περνάμε καθημερινά από τεστ στη ζωή μας. Κάθετι που κάνουμε έχει μία συγκεκριμένη ερμηνεία και ένα ιδιαίτερο νόημα για τους γύρω μας. Κι έτσι κομμάτι κομμάτι από αυτά τα νοήματα φτιάχνεται ένα παζλ που υποδηλώνει την εικόνα που έχουν οι άλλοι για μας ή εμείς για τους άλλους. Δεν είναι κακό. Το κακό είναι να νομίζεις ότι για κάποιον λόγο έχεις το ακαταλόγιστο και ότι αυτά που κάνεις δεν έχουν αντίκτυπο στους άλλους.

Η ουσία όμως σε όσα προσπαθώ να πω είναι ότι έχει μεγάλη σημασία να σεβόμαστε εμείς τον εαυτό μας πάνω απ' όλα και να διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας ακόμα και σε καταστάσεις που δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια. Το να χρησιμοποιούμε δικαιολογίες γιατί την δεδομένη στιγμή μας βολεύει συμβαίνει συχνά. Στο τέλος της ημέρας όμως, όταν θα μείνουμε μόνοι με τον εαυτό μας, θα πέσουν οι μάσκες... Θα ξεγυμνωθεί η αλήθεια από τις δικαιολογίες και τότε θα αναρωτιόμαστε γιατί χάσαμε τόσο χρόνο προσπαθώντας να πείσουμε τον εαυτό μας ότι τα πράγματα είναι κάπως αλλιώς.

Αν δεν συνειδητοποιήσεις την πραγματικότητα τότε θα πετάς στα σύννεφα και θα πέφτεις συνέχεια σε κενά αέρος, πράγμα που είναι ψυχοφθόρο. Και το να δεχτείς την πραγματικότητα είναι στενάχωρο αλλά είναι πιο αξιοπρεπές και πιο αντρίκειο ακόμα κι αν είσαι γυναίκα!

1 σχόλιο:

Για πες...